Świąteczne pierniczki

Poniżej zamieszczamy przepis na świąteczne pierniczki. Te smakołyki piekła klasa 6c. Uczniowie i wychowawczyni twierdzą, że są najlepsze na świecie 🙂

Składniki (na około 40 szt):
170 g miękkiego masła
150g cukru brązowego
350g mąki
¼ płaskiej łyżeczki soli
4 łyżki kakao
5 łyżeczek przyprawy piernikowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
90 g miodu
2 łyżki mleka
1 jajko

Uwaga: jajko i masło muszą być w temperaturze pokojowej.

Do dekoracji:
5 łyżek płaskich cukru brązowego

Wykonanie:
Miękkie masło ucierać mikserem przez 6-8 minut ( do uzyskania puszystości).
W osobnej misce wymieszać suche składniki (mąkę, sól, kakao, sodę oczyszczona i przyprawę). W kolejnej misce wymieszać do połączenia mokre składniki (miód, mleko i jajko). Do utartego z cukrem masła dodać suche składniki i wymieszać, po wymieszaniu dodać mokre składniki i ponownie wymieszać.
Włączyć piekarnik i nagrzać do temperatury 175C.
Przygotować dwie blachy do pieczenia i wyłożyć je papierem do pieczenia.
Nabierać płaską łyżkę wyrobionej masy i formować w kulkę (wielkości małego orzecha włoskiego), połowę kulki obtoczyć w cukrze. Nieobtoczoną stroną ułożyć kulkę na blasze, zachowując spory odstęp między kulkami ( pierniczki rozleją się w trakcie pieczenia). Postępować tak do wyrobienia całej masy.
Piec 10 minut.
Po upieczeniu pozostawić pierniczki na blasze (będą miękkie).
pierniczki są dobre po ostudzeniu, jeżeli chcemy je przechowywać to muszą być zamknięte w szczelnej puszce ( najlepiej z jabłkiem wymienianym co kilka dni).

Sprzęty, których potrzebujemy do przygotowania pierniczków:
robot kuchenny z widełkami do wyrabiania ciasta
3 miski
łyżki i łyżeczki

Dziękujemy!!!