Ciasteczka brownie 5c

Uczniowie klasy 5c piekli na piątkowej lekcji wychowawczej online ciasteczka brownie. Mieli pyszną zabawę, naukę i zrobili świetne wypieki. Polecamy i zachęcamy do słodkiej przyjemności.

SKŁADNIKI:
60 g masła
3 czekolady (gorzka, mleczna i biała)
2 jajka (temp. pokojowa)
150 g cukru
50 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE:
Do garnka włożyć pokrojone masło i zacząć podgrzewać na małym ogniu. Gdy będzie w połowie roztopione dodać 1,5 szt. połamanej na kosteczki czekolady (gorzkiej i mlecznej) i mieszając roztopić. Odstawić z ognia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Jajka ubijać z dodatkiem cukru przez ok. 5 – 7 minut na puszystą masę (kogel-mogel).
Dodać do nich masę czekoladową i wymieszać na jednolitą masę.
Wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia i ponownie wymieszać.
Dodać resztę czekolady 1,5 szt (mlecznej i białej) pokrojonej w kosteczkę.
Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Nabierać po łyżce masy i wykładać ją na blaszkę z zachowaniem odstępów.
Piec przez 10 minut. Podczas wyjmowania z piekarnika ciasteczka mają być miękkie w środku, zastygną po ostudzeniu.