Ciasteczka 6c

Choć czas pandemiczny trudny, sprzyja naszym brzuszkom i umiejętnościom kulinarnym jakie zdobywamy,
zachęcamy do przygotowania pysznych ciasteczek od Jasia Bełka 🙂

Składniki:
• 500 ml śmietanki kremówki 30%
• 250 g serka mascarpone
• 3 łyżki cukru pudru
• żelatyna
• ok. 3 łyżki Nutelli lub innego kremu czekoladowego (można więcej)
• 1/2 szklanki gorącej wody
• 1 opakowanie ciasteczek Oreo
• ok. 1/4 kostki masła
• foremka na ciasto, np. tortownica lub miseczki deserowe
• ewentualnie papier do wyłożenia tortownicy
• młotek do bicia kotletów, może być wałek
• worek strunowy
• mikser lub ubijaczka + dużo siły w rękach 🙂
• łyżka lub szpatułka

Przygotowanie:
Ciasteczka wkładamy do mocnego woreczka foliowego i uderzamy wałkiem albo młotkiem do kotletów, aż ciasteczka będą dobrze rozdrobnione. Stawiamy worek z ciastkami tak, żeby się nie przewrócił i otwieramy go. Roztapiamy masło i wlewamy je do ciasteczek. Dokładnie mieszamy w woreczku ciasteczka z masłem. Możemy odłożyć trochę takich ciastek do dekoracji. Nasze naczynie możemy wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładamy ciastka na dno tortownicy i dociskamy na czas przygotowania kremu. Gotujemy wodę w czajniku. Wlewamy ciut mniej niż pół szklanki gorącej wody do kubka albo szklanki. Wrzucamy 3 kopiaste łyżeczki żelatyny, mocno mieszamy aż się rozpuści i zostawiamy do przestygnięcia. Do miski miksera wlewamy śmietanę i miksujemy aż zgęstnieje. Ci którzy ubijają śmietanę ręcznie muszą uzbroić się w cierpliwość w tym punkcie bo trochę to potrwa. Jak już śmietana zacznie gęstnieć dodajemy mascarpone i miksujemy, aż uzyskamy gęstą masę aż wszystko ładnie się połączy, dodajemy cukier puder i jeszcze raz miksujemy. Teraz możemy odłożyć do jakiegoś pojemnika ok. 1/3 masy białej. Jeśli chcemy zrobić ciasto dwukolorowe dodajemy do tych pozostałych 2/3 trzy kopiaste łyżki Nutelli (można dużo więcej jak ktoś chce). Do masy z Nutellą dodajemy więcej niż połowę ostudzonej żelatyny i znowu miksujemy do połączenia. Wykładamy masę na warstwę ciasteczek i wygładzamy powierzchnię. Do pozostałej białej masy wlewamy pozostałą żelatynę i bardzo szybko mieszamy, bo będzie gęstnieć. Białą masę wykładamy na ciemną, wygładzamy. Jeśli zostawiliście sobie trochę ciasteczek możecie je teraz wysypać w jakieś wzorki na wierzchu. Ciasto należy schować do lodówki, żeby dobrze stężało. Najlepiej na całą noc! Ale u nas w domu zawsze jemy je szybciej😊.
SMACZNEGO WSZYSTKIM!