Projekt kulinarny

Cel naszego projektu „Świeżo, zdrowo, sezonowo – czyli lokalna edukacja kulinarna w Osiemdziesiątce Dziewiątce”, to wdrożenie nowego modelu placówki edukacyjnej, której priorytetem jest dbałość o zrównoważony rozwój uczniów, a zwłaszcza ich zdrowe odżywianie. Pragniemy sprawić, by szeroko rozumiana sztuka kulinarna stała się pretekstem do budowania wspólnot międzypokoleniowych w rodzinach naszych podopiecznych oraz poprawy jakości ich życia.
Realizacje projektu uzasadniają:
– powszechny zanik zwyczaju wspólnego przygotowywania i spożywania posiłków,
– rezygnacja z tradycyjnych polskich potraw na rzecz produktów wysoko przetworzonych,
– groźba bezpowrotnej utrata starych, rodzinnych przepisów kulinarnych,
– coraz częściej obserwowane wśród dzieci i młodzieży wykluczanie ich z powodu zaburzeń odżywiania lub ograniczeń pokarmowych.

Projekt nasz zakłada realizację następujących celów szczegółowych:
– poznanie reguł zdrowego odżywiania w trakcie warsztatów kulinarnych,
– wykorzystanie wiedzy i umiejętności starszego pokolenia oraz naszych partnerów projektowych, by pokazać dzieciom świat kuchni jako miejsce łączące przeszłość z teraźniejszością,
– praktyczną naukę przygotowywania oraz spożywania posiłków (kulinarny savoire-vivre), zapisywania przepisów, zasad bezpieczeństwa w kuchni,
– przedstawienie zagrożeń wynikających z niewłaściwego odżywiania się (otyłość, anoreksja, bulimia), a także zjawiska alergii lub nietolerancji pokarmowej coraz częściej spotykanych wśród uczniów,
– przeprowadzenie wielozmysłowych doświadczeń (uruchomienie zmysłu wzroku, smaku, węchu, dotyku), które zachęcą dzieci do własnych eksperymentów kulinarnych,
– uczestnictwo w animacjach czytelniczych pozwoli uczniom przekonać się, że sztuka kulinarna to ważny element dziedzictwa kulturowego, a czas spędzony na wspólnym gotowaniu może być sposobem na pogłębianie więzi międzyludzkich.

Najbliższe działania wynikające z naszego harmonogramu, to wystawa tematyczna w holu patrona oraz listopadowe warsztaty kulinarne \(sztuka przygotowywania przekąsek, savoire-vivre przy stole, „mowa sztućców”, wypiek chleba i bułek, prelekcja o atrakcyjnym drugim śniadaniu).
NA WSZYSTKIE PRZEDSIĘWZIĘCIA SERDECZNIE ZAPRASZAMY!